Kofana balığı, son yıllarda ülkemizde nadir olarak görülen, soyu tükenme noktasına gelen bir balıktır. Kofana balığı ayrı bir tür olmayıp lüfer balığı büyüğüne verilen isimdir. 35-50 cm büyüklüğünde lüfer balığı kofana olarak adlandırılır.
Çok küçük boyutlarda lüfer balığının henüz büyümeden ve yumurta bırakmadan avlanması sonucu denizlerimizdeki lüfer sayısı çok azalmıştır. Diğer balık türlerinin aşırı avlanması sonucunda yeterli besin bulamayan lüfer, kofana boyutlarına ulaşamadan avlanmakta veya göç etmektedir.
Kofana Balığının Özellikleri Nelerdir ?
Kofana, lüfer balığının büyüğüne denmesi nedeniyle lüfer ile aynı özellikler taşır. İri bir kafa ve orta derecede sivri bir burun bulunan sağlam ve diri bir vücuda sahiptir. Ağzı, öne doğru çıkıntı şeklinde güçlü bir alt çeneden oluşur. Kofana, bu güçlü çeneyi ve keskin dişleri kullanmaktan hiç çekinmeyen yırtıcı bir balıktır. Ayrıca çatallı bir kuyruğu vardır.
Kofana gövdesinin sırt bölümü deniz yeşili rengindedir. Karnına doğru indikçe gövde rengi gümüş-beyaz tonlara yaklaşır.
Kofana, boyu 1 metreye ağırlığı ise 12 kiloya kadar çıkabilen bir balıktır. Ancak aşırı avlanma nedeniyle bu kadar büyük kofana avı yapmak neredeyse imkansızdır. Son yıllarda İstanbul Boğazı çevresinde 50-60 cm ebatlarında kofana avı yapılmıştır.
Kofana, önüne gelen hür türlü balığı parçalayan yırtıcı bir balıktır. Aç olmasa bile küçük balıkları öldürecek kadar yırtıcıdır. Hatta kofana avı sonrası biraz dikkatsiz davranılırsa parmağınızı ısıracaktır.
Kofana Ne Zaman Tutulur ?
Kofana, her mevsim tutulabilecek bir balıktır ancak yumurtlama ve göç mevsimi sonrası sonbahar aylarında daha lezzetli olacaktır.
Kofana Balığı Nasıl Avlanır ?
Farklı balık avlama teknikleri ile kofana yakalamak mümkündür. En bilinen avlama yöntemi spinning yani at-çek tekniğidir. Spinning, sahte balık veya kaşık ile balığı kandırma mantığına dayalı bir yöntemdir. Bunun haricinde zoka yöntemi ile yemli olarak da kofana avı yapılabilir.
Bir yanıt yazın