Nisan Ayı Balıkları

Nisan ayı, denizlerimizde en az balığın bulunduğu aylardan birisidir. Ancak buna rağmen en lezzetli halini nisan ayında bulabileceğiniz balıklar da mevcuttur.

Balıkları mevsiminde tüketmek hem balık türlerinin çeşitliliği ve balık neslinin devamı için hem de lezzet açısından çok önemlidir. Bu yazıda nisan ayı balıkları ve nisan ayında yenen balıklar hakkında bilgi vereceğim.

Nisan Ayında Hangi Balıklar Yenir ?

Kalkan Balığı

Kalkan balığı çoğunlukla Karadeniz’de, nadiren ise Marmara Denizi,Ege Denizi ve Akdeniz’de yaşayan beyaz etli bir balık türüdür. Dip balığı olan kalkan, 20-25 metre derinlikte kumlu ve çamurlu zeminde yaşar.

Nisan-Ağustos ayları arasında üreme mevsimi olan kalkan balığının 1 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında bütün denizlerimizde her türlü avcılığı yasaktır.

Beyaz eti ile en lezzetli balık türleri arasında yer alan kalkan balığı tava, ızgara, şiş ve buğulama olarak pişirilebilir.

Tavsiye Yazı : Kalkan Balığı

Kefal

Kefal, tüm denizlerimizde yaşayabilen bir balıktır. Yumurtlamak için dere ve nehirlerin denize dökülen bölümlerine gelen kefal genellikle çamurlu alanlarda yaşar. Ortalama boyu genellikle 40-50 cm olan kefal balığının ortalama ömrü ise 15 yıl kadardır.

Denizde yakalanan veya henüz çamurlu alanda yaşamamış kefal balığının beyaz eti çok lezzetlidir. Tava ve buğulama yapılarak yenilebilir.

En lezzetli zamanı Mart ve Nisan aylarıdır.

Levrek

Levrek de kefal gibi tüm denizlerimizde yaşayan bir balıktır. Marmara ve Karadeniz sularında 15, Akdeniz ve Ege Denizi sularında ise 20 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilmektedir ancak en lezzetli Levrek balığı 2-3 kilogram civarındaki balıklardır.

Levrek, eti en lezzetli balıklardan biridir. Elbette deniz çiftliklerinde yetiştirilen levrek, doğal ortamda özgürce yetişenler kadar lezzetli değildir.

Tava, ızgara ve fırında pişirilerek yenilebilir.

Mezgit

Mezgit ülkemizde en fazla Karadeniz’de bulunan lezzetli bir balıktır. Ortalama 30 cm büyüklüğünde olup sürüler halinde 30-40 metre derinlikte dolaşırlar.

Ekonomik değeri yüksek olan mezgit en sevilen balıklardan biri olup tavada pişirilerek yenilebilir.

Dil Balığı

Dil balığı ülkemizin bütün denizlerinde yaşayabilen bir dip balığıdır. Bu yönüyle kalkan balığına benzemektedir. Genellikle 30-40 metre derinliklerde tatlı su ile tuzlu suyun karıştığı bölgelere yakın alanlarda yaşar. Ortalama 30-50 cm arasında 300-600 gr arasındadır.

Tavada ve şişte ızgarada pişirilerek yenilebilir.

Barbun

Asıl adı barbunya olan ve halk arasında barbun adı ile bilinen sıcak ve ılık deniz balığıdır. Genellikle kıyıya yakın olan kumlu ve çamurlu diplerinde, az olmakla beraber kayalık yerlerde yaşar. Genelde 17 -20 cm arasında olup nadiren 40 cm’ye kadar çıkar. Ortalama ağırlığı 50-75 gram civarındadır.

Ülkemizde Akdeniz ve Ege sahillerinde yaşamaktadır. Barbun veya gerçek adıyla barbunya balığının en lezzetli olduğu ay nisan ayı olmasa bile bu ayda yenilebilecek balıklar arasındadır.

Lüfer

Lüfer, ülkemizdeki denizlerde yaşayan en lezzetli ve ekonomik değeri en yüksek olan balık türlerinin başında gelir. Lüfer, uzun vücutlu çenesi geniş ve dişleri sivri olan yırtıcı denebilecek bir deniz balığıdır.

Her mevsim avlanabilen lüfer balığı, nisan ayında en lezzetli zamanında değildir ancak buna rağmen rahatlıkla yenilebilir.

Tavsiye Yazı : Lüfer Balığı

Mercan

Ülkemizde Ege Denizi, Akdeniz ve Marmara Denizinde yaşayan mercan balığı lezzetli bir balıktır. Lezzet açısından yaklaşık 1 kilo olanları tercih edilmelidir. Tava, buğulama ve pilaki olarak yenilir.

Kırlangıç

Mercan balığı, sıcak ve tuzlu denizlerde sahil bölgelerde sığ sularda bulunan bir balıktır. Kumlu ve çamurlu yüzeylerde yaşar. Ülkemizde tüm denizlerde bulunur.

Ortalama boyu 20-30 cm, ağırlığı ise 2-3 kilo kadar olur. Mayıs ayında İstanbul Boğazı’na giren kırlangıç balığı bir süre sonra Karadeniz’e çıkar.

Beyaz eti çok lezzetli bir balıktır ve kafatası ile kuyruk bölgesi balık çorbası yapımında kullanılır. Fileto olarak da tavası yapılır.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir