Balıkları daha iyi inceleyebilmek, besin özelliklerini doğru değerlendirmek ve av yöntemleri belirlemek için balık türleri arasında bir sınıflandırma yapmak gereklidir. Bilimsel olarak balık türleri farklı sınıflara ayrılmış olsa bile basit şekilde sınıflandırmak amatör balıkçılar ve tüm balık severler için daha pratik bir yöntemdir.
Balıklar yaşadıkları çevre, yapıları ve yağı nerede depoladıkları gibi kriterlere göre sınıflandırılırlar. Balıklar aynı zamanda kabuksuz deniz canlıları sınıfındadır. Diğer kabuksuz canlı sınıfı ise ahtapot, kalamar gibi canlıların bulunduğu Yumuşakçalar sınıfıdır.
Kabuklu deniz canlıları ise İstakoz, Midye, Böcek ve Karides olarak sınıflandırılır.
Yaşadıkları Çevreye Göre Balıklar
Balık türlerini yaşadıkları çevreye göre ayırdığımızda 2 ana sınıflandırma yapabiliriz. Bunlar tatlı su balıkları ve deniz balıkları sınıflarıdır. Bu iki ana sınıfa ek olarak kültür balıklarını da ayrı bir sınıflandırmaya dahil edebiliriz. Ancak tüm balıkları kültür ortamı da yaşadıkları çevre ile çok benzer olacağında kültür balıkları olarak ayrı bir sınıflandırma yapmaya gerek yoktur. Örneğin alabalık, kültür de olsa doğal da olsa bir tatlı su balığıdır.
Tatlı Su Balıkları
İç sularda yani göllerde ve akarsularda yaşayan alabalık, sazan, turna, somon, yayın gibi balıklar bu sınıfa girerler. Tatlı su balıkları, deniz balıklarına göre daha az lezzetlidir. Bu nedenle tatlı su balıklarının lezzetli oldukları zamanları bilmek ve ona göre tüketmek gerekir.
Örneğin, alabalık yaz aylarında, sazan ve tatlı su levreği ise sonbahar ve kış aylarında tüketilmelidir.
Deniz Balıkları
Deniz balıklarını, denizde yaşadıkları konuma göre sınıflandırabiliriz. Bu sınıflandırma, balığın beslenme şeklini bilmemize ve buna göre tüketmemize yardımcı olur. Deniz balıklarını kıyı ve dip balıkları olarak basit olarak sınıflandırmak mümkündür.
Kültür Balıkları
Ülkemizde son zamanlarda deniz, göl veya özel alanlarda balıklar yetiştirilmektedir. Çipura, levrek, alabalık, somon en çok yetiştirilen balıklardır. Sazan, turna, mercan, lagos, minekop, kalkan, mersin balığı, karagöz ile karides ve midye de yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi bu balıklar kültür balığı olmaları yanında aynı zamanda tatlı su balığı veya deniz balığıdır.
Yağı Depoladıkları Yere Göre Balıklar
Balıklar, vücutlarında yağı depoladkları yere göre sınıflandırılırlar. Bunun nedeni yağın depolandığı yere göre balığın etinin renginin farklı olması ve pişirme yöntemlerinin değişmesidir.
Balıklar yağı depoladıkları yere göre beyaz etli balıklar ve siyah etli balıklar gibi iki sınıfa ayrılabilir.
Beyaz Etli Balıklar
Beyaz etki balıklar yağlarını karaciğerlerinde depolarlar. Yağ, karaciğerde biriktiği için etleri yağsız olur. Bu nedenle sindirimleri daha kolaydır. Sindirim problemi yaşayan kişilerin beyaz etli balık tercih etmesi gereklidir.
Alabalık, Akya, Bakalyaro, Barbunya-Tekir, Berlam-Mirlan, Çipura, Dil, Pisi, Dülger, Levrek, Fener, Gelincik, Mezgit, Kalkan, Karagöz, Kefal, Kırlangıç, Kupez, Lagos, Lüfer, Mercan, Mırmır, Orfoz, Sinarit-Trança, Sudak, Turna, Yayın gibi balıklar beyaz etli balıklardır.
Siyah Etli Balıklar
Siyah etli balıklar yağlarını kaslarında depolarlar. Bu balıklar genelde açık deniz ve kıyı balıkları olurlar ve hızlı hareket ederler. Siyah etli balıklar daha yağlı ve daha lezzetli olmakla birlikte, sindirimleri zordur.
Hamsi, Gümüş, Yılanbalığı, İstavrit, İzmarit, Uskumru, Kolyoz, Somon, Sardalya, Kılıç Balığı, Alabalık, Palamut, Torik, Tirsi, Zargana, Sazan ve Yılan balıkları siyah etli balıklardır.

Vücut Yapılarına Göre Balıklar
Vücut yapılarına göre balıkları pullu balıklar ve pulsuz balıklar olarak iki sınıfa ayırabiliriz.
Pullu Balıklar
Vücutlarının dışında çeşitli büyüklüklerde pullar olan balıklardır. Genelde dip ve tatlı su balıkları arasında daha fazla görülen bir balık sınıfıdır.
Barbunya, Berlam, Çipura, Gümüş, Hamsi, Hani, Karagöz, Kefal, Kupez, Lipsoz, Mercan, Minekop, Sardalya, Sazan, Somon, Sudak, Turna, Sinarit, Trança balıkları pulludur.

Pulsuz Balıklar
Derileri pulsuz olan balıklardır. Çoğunlukla kıyı balıkları bu sınıfta yer alır.
Alabalık, Akya, Bakalyaro, Çinekop, Dil, Dülger, Gelincik, İstavrit, Kalkan, Kılıç, Kırlangıç, Kofana, Kolyoz, Lahos, Levrek, Lüfer, Mezgit, Mırlan, Orfoz, Orkinos, Palamut, Pisi, Torik balıkları pulsuzdur.
Bir yanıt yazın